Onze praktijk is tevens gespecialiseerd in het behandelen van myofasciale triggerpoints door middel van dry- needling.
Volgens de Methode van Uplands Physio Clinic uit Canada.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een zeer drukpijnlijke plek in de buik van een dwarsgestreepte spier ongeveer ter grootte van een tarwekorrel. Deze plek is bij druk pijnlijker dan zijn omgeving en kan bij druk een karakteristieke uitstralingspijn geven (de klacht).

Een triggerpoint veroorzaakt een veranderde spierfunctie (krachtafname en verkorting).

Gevolgen kunnen o.a. zijn: veranderingen in het gevoel (pijn) in de ledematen, zenuwpijn, spierpijn, klachten vergelijkbaar met het carpaal tunnel syndroom, fibromyalgie, chronische vermoeidheid, koude handen/voeten, (spannings)hoofdpijn en migraine.

Mogelijke oorzaken zijn: acute (sport)blessure, ongeval, chronische overbelasting (bv. computerwerk), langdurig in ongunstige houdingen werken, stress en slechte voeding. Deze factoren kunnen een lokaal zuurstof tekort in de spieren veroorzaken. Vaak ligt de oorzaak in een combinatie van factoren.

De therapie bestaat uit: manuele druk op de spier door de therapeut en het gelijktijdig aan- en ontspannen van de spier door de patiënt. Vervolgens rekken en namasseren van de spier en toepassen van warmte.

Bij dry-needling worden er doorgaans sneller resultaten geboekt dan met de manuele technieken en gewone fysiotherapie. Het is de bedoeling dat het triggerpoint gedeactiveerd wordt door het triggerpoint aan te prikken met een acupunctuurnaaldje. Hierdoor worden de strakkere spierstrengen ontspannen, waardoor de pijn lokaal en in het uitstralingsgebied afneemt, de bewegingen weer makkelijker plaatsvinden en de kracht in de spier weer toeneemt.

Dry-needling kan worden toegepast vanaf ± 13 jaar bij vrouwen en vanaf ± 15 jaar bij mannen.

http://www.myofascialepijn.nl/