Revalidatie na totale heup- of knie prothese

Als u geopereerd wordt voor een nieuwe heup of nieuwe knie komen we bij voorkeur twee weken vóór de operatie al bij u thuis. Daar kijken we hoe u het beste thuis met krukken kan lopen, de trap kan nemen en welke stoel het meest geschikt is. Het biedt grote voordelen om dan al goed te leren lopen met krukken. Na de operatie gaat het u dan veel gemakkelijker af.

Vanuit het ziekenhuis wordt u mogelijk geadviseerd om vooraf aan de operatie een nulmeting te doen (kijken hoe snel u kunt opstaan uit een stoel, drie meter lopen en weer gaat zitten, of hoeveel meter u kunt afleggen in 6 minuten wandelen en hoeveel kracht u in de bovenbeenspieren heeft). Dit willen ze dan postoperatief weer vastleggen. Dit kan niet bij ons in de praktijk, maar het is ook zeker niet verplicht. (het kost u wel een extra fysiotherapiebehandeling).

Na de ziekenhuis opname starten wij met de revalidatie. Eerst bij u thuis om het lopen met krukken of rollator te oefenen, het traplopen en transfers te trainen. Daarna volgt de training in onze praktijk (fietsen, spierversterkende oefeningen en indien u aan de knie geopereerd bent oefeningen om uw knie zo soepel mogelijk te maken). We proberen u te laten lopen met een zo mooi mogelijk looppatroon en uw conditie (lopen, fietsen) weer te verbeteren.

De fysiotherapie bij deze operaties valt onder een chronische indicatie. Dit houdt in dat de eerste twintig behandelingen worden vergoed uit een aanvullende verzekering van de patiënt -indien aanwezig- en pas na de twintigste behandeling worden de nog noodzakelijke behandelingen vergoed uit het basispakket. Vaak heeft de patiënt bij deze indicaties niet zoveel behandelingen nodig.