Een sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij preventie, voorlichting en advies voor iedereen die sport (als professional of amateur) of wil gaan sporten.

De sportfysiotherapeut behandelt mensen die na een ziekte of blessure weer aan het werk willen en/of weer willen sporten. Hij begeleidt en adviseert eveneens ervaren sporters die hun sport op hoog niveau willen beoefenen. In de praktijk ziet de sportfysiotherapeut ook andere (kwetsbare) doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie sport deel uitmaakt van de therapie. De meeste klachten waarmee mensen naar de sportfysiotherapeut gaan, zijn blessures aan de knie, enkel en schouder. De fysiotherapie richt zich niet alleen op het herstel van deze gewrichten, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn.

Petra behandelt veel hardlopers die bijvoorbeeld door een matige techniek of door te intensieve training geblesseerd raken. Naast een lichamelijk onderzoek kan er ook een hardloopanalyse op de loopband gedaan worden. Zij geeft advies in trainingsopbouw om zo verantwoord mogelijk de hardlooptrainingen weer op te pakken.

In het sportcentrum van Sonkei (sportpark Koedijkslanden 1A in Meppel) wordt medisch fitness gegeven en training aan diabetes- en COPD-patiënten, zodat zij op een verantwoorde manier kunnen sporten en aan een gezonde leefstijl werken.